Klepeti staršev z Zinko Ručigaj o vzgoji otrok

Pri vzgoji otrok imamo več načinov. To pomeni, da lahko uporabimo različne pristope pri vzgoji. Lahko smo do otrok zahtevni, strogi in uporabljamo prepovedi, omejitve, kritiziranje, obsodbe, ustrahovanje, žaljenje in kazen.

Otroke lahko vzgajamo na popustljiv način. Takrat se otroci sami odločajo kaj želijo. Ni pravil in smernic.

Pri vzpodbudni vzgoji z vzpodbudo pomagamo k napredku, dejavnosti in samostojnosti. Vzgoja sloni na ljubezni, pohvali, vzpodbudi, zaupanju, iskanju dobrega v otroku in postavljanju meja. Vzgoja, s katero se boste seznanili je vzpodbudna vzgoja otrok.

Več v mojih dveh knjigah.

Po klepetih in srečanjih

Več let  sem imela na Jesenicah klepete s starši.  Včasih so bili ti klepeti bolj, včasih pa manj obiskani. Ko sva se ob koncu slabše obiskanega leta pogovarjali z gospo iz Mladinskega centra, s katero sva sodelovali, ali bi še nadaljevali ali ne, sem ji takrat rekla: » Meni je pomemben vsak starš, ki mu pomagam, da ustvari z otroki boljši odnos, zato se splača srečanja pripravljati tudi za nekaj staršev.«

Takrat sem imela v mislih naslednjo zgodbo:

 

Nekega dne sem se sprehajal po obali, kot to počnem ponavadi. Mojo pozornost je pritegnil majhen deček, ki je zavzeto nekaj iskal po pesku in tekal sem ter tja po obali. Začel sem opazovati, kaj počne. Deček se ni pustil motiti. Kar naprej se je sklanjal, nekaj pobiral s tal, nato stekel do vode in stvar, ki jo je držal v roki, zalučal z vso svojo močjo čim dlje v morje. Ko sem že nekaj minut opazoval ta spektakel, sem le stopil do njega in ga vprašal, kaj počne.

Ves zadihan je zavzdihnil: "Valovi so tako močni, da odplavijo morske zvezde iz morja. Te se nato v pesku in soncu posušijo. Če bi jih pustil tukaj, bi umrle. Zato jih pobiram in mečem nazaj v morje, kjer so varne pred sončnimi žarki."

Za nekaj trenutkov sem utihnil in premišljeval o dečkovem odgovoru. 
Nato sem mu z vso svojo nežnostjo rekel: "Ljubi deček, tukaj je obala dolga več tisoč milj in v vodi je na tisoče morskih zvezd. Tudi če bi cele dneve metal zvezde v morje, ne bi nikoli rešil vseh. Na tisoče jih bo ostalo na obali in se posušilo. Delež teh, ki jih boš rešil, pa bo tako majhen, da se niti ne splača."

V tem trenutku se je deček ponovno sklonil in pobral morsko zvezdo, ki mu je ležala pod nogami. Kljub vidni utrujenosti jo je z vso svojo močjo zalučal v morje. Nato se je zazrl v moje oči in rekel: "Splačalo se je za to zvezdo."

- najdeno na spletu

Mediji - povezave

https://www.zurnal24.si/zdravje/otrok/triki-za-starse-kako-otroka-motivirati-k-pospravljanju-sobe-306790

https://www.zurnal24.si/zdravje/otrok/prva-ljubezen-naj-se-vam-otrok-zaupa-306791

https://www.mojaobcina.si/menges/novice/solstvo/vsezivljenjsko-ucenje/predavanje-kako-vzpostaviti-dober-odnos-s-svojim-otrokom-najstnikom-mladostnikom.html

https://www.youtube.com/watch?v=vK-BFQgR05U

https://zastarse.si/vzgoja/kaj-je-vzgoja-otrok/

https://sobotainfo.com/novica/kultura/zinka-rucigaj-vzgoja-otrok-ni-na-recept/11227